Rottien ja hiirien eroavaisuudet
Seikkailunhaluiset hiiret
Yksi keskeisistä eroista rotan ja hiiren välillä on se, että hiiret ovat hyvin uteliaita ja taipuvaisempia tutkimaan uusia paikkoja ja esineitä. Hiiret liikkuvat lähinnä ilta- ja yöaikaan etsiessään ruokaa tai pesämateriaalia.
Metsähiiri elää luonnossa maanalaisissa käytäväverkostoissa tai esimerkiksi puun juuristossa. Syksyisin ilmojen viilentyessä ne voivat rotan tavoin suunnata rakennusten suojaan. Kotihiirtä tapaa lähinnä erilaisissa teollisuus- ja ruoantuotantoympäristöissä.
Hiiret ovat yleisesti ottaen kaikkiruokaisia, mutta suosivat kasviksia, kuten siemeniä, pähkinöitä tai marjoja. Hiiren ulosteet ovat tummia, pieniä (noin 3-8 mm) ja teräväkärkisiä papanoita.
Varovaiset rotat
Rotat liikkuvat pääasiassa yöaikaan ja varovat uusia esineitä ja asioita, kuten loukkuja niiden reiteillä. Rotat pelkääv ät luonnostaan kaikkea uutta (neofobia).
Rotta asuu maan alle kaivetuissa pesäkäytävissä ja viemäriverkostoissa. Populaation kasvaessa pesäkäytävät laajenevat ja yhdistyvät muihin piilopaikkoihin, luoden monimutkaisen maanalaisten tunneleiden verkoston. Rotat ovat sosiaalisia eläimiä ja elävät hiiriä isommissa yhteisöissä.
Rotat ovat tilaisuuden tullen kaikkiruokaisia ja syövät käytännössä mitä tahansa: viljoja, vihanneksia, lemmikkieläinten ruokaa, jätteitä ja raatoja - jopa omia ja ihmisten jätöksiä. Rotan ulosteet ovat tummia ja hiiren papanoita suurempia (n. 15–20 mm pituudeltaan).
Molemmat jyrsijät voivat uida, hypätä tai kiivetä pystysuoria pintoja pitkin ylös. Pitkä häntä on avuksi mm. liikkumisen ja tasapainon hallinnassa. Suojautumiskeinona ne liikkuvat mieluiten seinänvierustoja pitkin ja välttävät avoimia paikkoja.
Rottien ja hiirien aiheuttamat tuhot
Niin rotan kuin hiirenkin läsnäolo kiinteistössä on syytä ottaa vakavasti. Rotat ja hiiret voivat aiheuttaa jyrsinnällään vahinkoa rakennuksille ja tuhota varastoitua tavaraa. Jyrsinnän kohteeksi voi joutua niin putket, kaapelit kuin johdotkin, mikä lisää tulipalon ja vesivahingon vaaraa.
Jyrsijät voivat levittää erilaisia lois-, virus- ja bakteeritauteja, kuten salmonellaa. Kuolleiden jyrsijöiden ruumiit esimerkiksi rakennuksen seinien välissä voivat houkutella myös muita tuholaisia.