Blogi-kirjoitus
Ampiaiset
Ampiaiset ovat luonnolle hyödyllisiä hyönteisiä, jotka syövät haitallisia tuholaisia puutarhoissa ja auttavat osittain myös pölytyksessä. Ampiaiset voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia ihmisille, jos ne pesivät rakennuksissa. Lisäksi ne voivat olla vaarallisia henkilöille, jotka ovat allergisia ampiaisen pistoille.
Heinäkuun loppuun mennessä ampiaispesät ovat usein kasvaneet niin suuriksi, että pesän poistamiseen tarvitaan ammattilaisen apua. Jos ampiaiset eivät aiheuta vaaraa, kannattaa pesä jättää rauhaan.
Ampiaishaittaa voi vähentää muutamilla yksinkertaisilla toimenpiteillä:
- Vältä äkillisiä liikkeitä, kun ampiainen lähestyy.
- Aseta jotain herkkua ampiaisille hyvän matkan päähän oleskelualueesta.
- Vältä makeita ja voimakkaita hajuvesiä.
- Suojaa ulkona juomatölkkisi tai -pullosi, jotta ampiainen ei pääse livahtamaan sen sisään.
- Varo, ettet astu ampiaisen päälle, kun liikut ulkona paljain jaloin.
- Vältä voimakkaan värisiä vaatteita, sillä ne voivat houkutella ampiaisia.
Muurahaiset
Mauriaiset eli sokerimuurahaiset voivat tunkeutua sisälle etsiessään ruokaa. Erityisesti keväällä, kun luonnossa on rajoitetusti ruokaa ne voivat tarkan hajuaistinsa johdattamina päätyä sisätiloihin. Kesällä myös pieni mehutahra keittiön lattialla voi houkutella mauriaisia sisälle. Muurahainen, joka löytää syötävää, jättää hajujäljen houkutellakseen muita muurahaisia paikalle, jolloin edessä voi olla muurahaisinvaasio.
Asukkaat voivat vähentää sokerimuurahaisten aiheuttamia ongelmia puhdistamalla keittiön pinnat ja ruokailutilan, pitämällä elintarvikkeet suljetuissa pakkauksissa ja tyhjentämällä ja puhdistamalla jäteastiat säännöllisesti.
Sokerimuurahainen on yksi yleisimmistä muurahaislajeista. Se ei aiheuta vahinkoa rakennuksille eikä se ole vaarallinen ihmisille. Sen sijaan kannattaa olla varovainen, jos taloon pääsee puuta vahingoittavia hevosmuurahaisia. Ne voivat rakentaa pesänsä taloon ja heikentää rakenteita. Mikäli epäilet, että rakennukseesi on pesiytynyt hevosmuurahaisia, suosittelemme kutsumaan ammattilaisen paikalle.
Näin pääset eroon sokerimuurahaisista sisätiloissa:
- Siivoa usein ja perusteellisesti, jotta poistat ruoan sokerimuurahaisilta.
- Säilytä elintarvikkeet tiiviissä pakkauksissa.
- Huolehdi, ettei ruoantähteitä jää lattialle. Kiinnitä erityistä huomiota ruokapöydän ympäristöön.
- Tyhjennä jäteastiat usein. Ruoka ja kosteus houkuttelevat muurahaisia.
- Älä jätä lemmikkieläinten ruokaa paikoilleen pitkiksi ajoiksi.
- Pyyhi lattiat säännöllisesti kostealla rätillä, jolloin muurahaisten jättämät hajujäljet pyyhkiytyvät.
- Tiivistä ovien alapuolet ja vastaavat paikat, jotta muurahaiset eivät pääse sisään.
Pihtihännät
Pihtihännät ovat 1–3 senttimetriä pitkiä ja ruskeita hyönteisiä. Erityispiirteenä niillä on peräpäässä sijaitsevat pihdit. Päivisin pihtihännät piiloutuvat kivien alle, korkean kasvillisuuden sekaan ja vastaaviin pimeisiin ja kosteisiin paikkoihin. Ne ovat aktiivisia yöaikaan ja pääsevät joskus sisään rakennuksiin. Sisätiloissa pihtihännät voivat tuntua epämiellyttäviltä, mutta ne eivät aiheuta vahinkoa.
Näin pääset eroon pihtihännistä kotona:
- Varmista, että ilmanvaihtoaukot ja ikkunat on tiivistetty hyönteisverkolla. Myös kynnykset ja ovet voivat vaatia tarkastelua.
- Jos löydät pihtihäntiä sisätiloista, voit pyydystää ja siirtää ne puutarhaan.
- Yksi menetelmä on kostuttaa pala aaltopahvia kevyesti ja rullata se kokoon. Aseta sitten rulla pihtihäntien lähettyville, jolloin ne voivat kiivetä sisään. Seuraavana päivänä rullan voi hävittää kompostissa, missä pihtihännät ovat hyödyksi.
Mahlakärpäset
Mahlakärpäset, joista yleisimpiä lienee banaanikärpäset, ilmestyvät keittiöön kesäkuukausina. Mahlakärpäset kehittyvät käyneessä orgaanisessa materiaalissa, kuten ylikypsissä hedelmissä tai roskalaatikon jätteissä. Mahlakärpäset eivät ole vaarallisia ihmisille, mutta ne voivat aiheuttaa ärsytystä ja epämukavuutta, kun niitä on paljon.
Jokainen naaras munii noin 500 munaa, mikä tarkoittaa, että ongelma voi nopeasti kasvaa suureksi. Ongelmien vähentämiseksi on tärkeää pitää keittiö ja ruokailualue puhtaana ja kuivana.
Näin vähennät kärpäsiä sisätiloissa:
- Perusteellinen yleissiivous on tehokkain tapa päästä eroon kärpäsistä.
- Älä anna astioiden lojua liian pitkään tiskialtaassa ja poista ruoantähteet välittömästi altaasta.
- Säilytä jätteet suljetuissa jäteastioissa.
- Puhdista tiskiallas, vesilukko ja lattiakaivo.
- Keitä vettä ja kaada se rasvanpoistoaineella liotettuun viemäriin. Kärpäset voivat munia viemäriin muodostuvaan rasvaan.
- Sulje säilytysastiat, kompostit ja roskakorit huolellisesti ja puhdista ne säännöllisesti.
- Tee oma kärpäsloukku sekoittamalla 2/3 etikkaa, 1/3 vettä ja 1 tippa astianpesuainetta.
Lue lisää kärpäsistä sekä muista sisätilojen hyönteisvieraista.