Miten banaanikärpänen päätyy kotiini?
Banaanikärpästä houkuttelee erilaiset pilaantuneet ja käymistilassa olevat hedelmät, nesteet, makeat hillot sekä etikka. Ne nautiskelevat myös esimerkiksi roskista ja viininjämistä löytyvistä mikro-organismeista.
Kesäisin banaanikärpäset löytävät hajujen perässä sisälle avonaisista ikkunoista, ovista ja muista tuuletusaukoista. Talvisin taas banaanikärpäset kulkeutuvat sisätiloihin kaupasta ostettujen hedelmien mukana. Banaanikärpästen munia on lähes mahdotonta paljaalla silmällä erottaa hedelmässä olevista vahingoittuneista osista tai koloista. Kun hedelmät pääsevät kodin sisälle lämpimään, hedelmien pinnalla olevat munat alkavat kuoriutua, ja yhtäkkiä koti voikin olla banaanikärpäsiä täynnä.
Banaanikärpästen torjunta kannattaa aloittaa heti ensimmäisten ötököiden ilmaannuttua, sillä ne lisääntyvät nopeasti. Yksi naaras voi munia jopa 400 munaa elämänsä aikana.
Banaanikärpänen kehittyy munasta aikuiseksi keskimäärin 10 – 14 vuorokaudessa. Banaanikärpänen pystyy kehittämään uuden sukupolven kahdessa viikossa, joten jos ravintoa riittää, niiden kanta kasvaa nopeasti.
Banaanikärpäsen torjuntavinkit
Banaanikärpäsiä voi pyytää monella tavalla. Helpoiten banaanikärpäsistä pääsee eroon rakentamalla ansan esimerkiksi suppilosta, johon pannaan pohjalle syötiksi tilkka jotakin käynyttä, esimerkiksi olutta, väkiviinaetikkaa tai pilaantuneita hedelmiä. Hiukan etikoitunut viinikin kelpaa kärpäselle. Banaanikärpäset eivät pääse suppilosta pois ja hukkuvat.
Ennaltaehkäisevät toimet ovat myös tärkeitä banaanikärpästen torjunnassa, sillä ne viihtyvät ravinnonlähteen luona uusia sukupolvia tehden niin kauan kuin ravintoa riittää. Tästä syystä onkin erityisen tärkeää, että keittiö pidetään siistinä eikä esimerkiksi hedelmiä tai muita makeita tai pilaantuneita ruoka-aineita jätetä banaanikärpästen löydettäväksi. Myös ruuantähteet ja muut roskat kannattaa pitää suljetuissa astioissa ja heittää pois mahdollisimman usein, jotta ongelmaa ei ehdi syntyä.